Hoogersmilde grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold en is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als nationaal park. Dit prachtige stukje Nederland nodigt u uit om dit gebied eens uitgebreid te komen verkennen. Voor vele bijzondere planten en dieren vormt het Drents-Friese Wold een aantrekkelijk leefgebied. Voor natuurliefhebbers is er veel te beleven. Fietsroutes, wandelroutes, ruiterroutes en een bezoekerscentrum bieden u de gelegenheid om de natuur in het nationaal park te ontdekken.

Verder is op korte afstand van Hoogersmilde het Fochteloërveen. Dit natuurgebied ligt op de grens tussen de provincies Drenthe en Friesland en is voorzien van een vogelkijkhut en een uitkijktoren. Vanuit deze uitkijktoren heeft u bijzonder mooi uitzicht over het gebied.

Daarnaast is er het Hijkerveld, voorzien van een complex ‘raatakkers’, een overblijfsel uit de Romeinse tijd. Ook loopt er nog een grote schaapskudde rond op het Hijkerveld.

Op fiets afstand is het blauwe meer makkelijk te bereiken. Het Blauwe Meer is gevormd door de zandwinning van de steenfabriek van Hoogersmilde. De zandwinning is in 1905 begonnen. Door het wegzuigen van het zand is het grote meer ontstaan waaraan het gebied zijn naam dankt. Het meer heeft vaak een mooie blauwe kleur, die ontstaat door het voorkomen van mineralen in de bodem.’s Zomers kan er in het meer gezwommen worden. In het gebied zijn diverse wandelroutes uitgezet. Wat het hele jaar door natuurliefhebbers trekt.

Hoogersmilde heeft een aardig aantal voorzieningen, supermarkt, slager, bakker, bloemenwinkel, huishoud/cadeau winkel, openluchtbad, midgetgolf baan, restaurants.

In deze omgeving liggen bekende dorpen als: Diever, Dwingeloo, Havelte en Appelscha. Waar in de zomer maanden diverse activiteiten worden gehouden. o.a. braderieën en Diever die bekend staat om zijn Shakespeare theater en markten.

Grote steden in de omgeving zijn: Assen, Meppel, Hoogeveen en Groningen. Deze plaatsen zijn uitermate geschikt voor een gezellig dagje winkelen. Vooral Meppel en Hoogeveen hebben in de zomer maanden gezellige Pulledagen (Hoogeveen) en Donderdag Meppeldag(Meppel).

Bekende attracties in de omgeving zijn: Speelstad Oranje, Ponypark Slagharen, Noorderdierenpark Emmen, Verkeerspark Assen, Balorig Assen, Drents museum Assen, Duinenzathe Apelscha, Planetron in Dwingeloo en zwemparadijs en ijsbaan de Smelt in Assen.